LAG som løftestang

HØRBY: - De skruer der, kan du ikke tage dem? Jeg har løsnet dem. Og der er en drejebænk, der er gået kold. Den skal vi have repareret, siger Lars Jacobsen og peger.

Lettiske Andris Jablonskis går straks i gang. Han er en af to lokalt ansatte ved Rasi Maskinfabrik i Hørby syd for Frederikshavn. Indtil for få år siden en virksomhed, som maskinarbejder Lars Jacobsen drev hjemme i sin garage med så stor succes, at han fik mod på at købe de tomme landbrugsbygninger på nabogrunden.

I en tidligere fedestald har han nu fået plads til syv cnc-maskiner, der kan dreje og fræse alt indenfor stål, aluminium, messing, plast med mere. Emner, der indgår i alt fra kørestole til lifte.

Bump på vejen

En lige ud ad landevejen historie om en virksomhed, der har succes med at levere små serier og prototyper med kort leveringstid. Og så alligevel ikke.

En lige så kendt historie om, at pengekassen er lukket i for virksomheder i landdistrikterne, udgjorde et bump på vejen.

I 2014 havde Lars Jacobsen forstået på sin bank, at når han havde noget at vise frem, var de til at tale med.

- Jeg købte en ejendom i den gode tro, at når jeg sørgede for at få maling på væggene, at det hele så ordenligt ud og jeg puttede en hel del penge i det, kunne jeg få kreditforeningslån, når det kom dertil. Vi var en virksomhed, der ekspanderede med 50 procent om året målt i omsætning. Men fordi jeg bor det sted, jeg bor, har kreditforeningen faktisk ikke engang haft lyst til at kigge på det. Velkommen til udkantsdanmark.

I stedet hang Lars Jacobsen på et boliglån, der kostede 90.000 kroner om året i renter.

- Det hele stod stille i et halvt år, og jeg måtte fyre en medarbejder.

Et tilsagn fra LAG Nord på 200.000 kroner til ombygningen af naboejendommen var den løftestang, der skulle til.

- Der er ingen tvivl om, at det har været kernen i, at vi

har fået et kreditforeningslån på 960.000 kroner og kunne komme videre her. De 200.000 kroner har åbnet tusinde døre. Ellers havde vi heller ikke kunnet udvide mere her, siger Lars Jacobsen og slår armene ud mod de tre nye maskiner, der er blevet plads til i den ombyggede svinestald.

Medarbejderen Andris Jablonskis er blevet genansat, så der igen er to medarbejdere - der måske snart bliver til tre.

- Altså, jeg håber på, at vi igen i år kan øge omsætningen måske med 20-30 procent og være heldige og få ansat en medarbejder mere.

Historien er typisk, hvis man spørger formanden for foreningen Lokal Aktionsgruppe Nord, Frode Thule Jensen, der forvalter støtte af landdistriktsudvikling i Vendsyssel.

- De første penge er tit de sværeste at finde. Der kan vi være first-movere. Vi tror på, at hvis det skal være interessant at bosætte sig i landdistrikterne, er det ikke nok, at der er legepladser og mulighed for vinterbadning. Der skal også være nogle arbejdspladser. Derfor er vi utroligt glade for at få mulighed for at støtte en fabrik som Rasi Maskinfabrik, siger han.

Flyt de penge tilbage!

LAG-formanden er også landmand, men det får ham ikke til at vakle i sin holdning til, at et folketingsflertal vil skære en tredjedel af landdistriktsudviklingsmidlerne til fordel for landbrugsstøtten.

- Overhovedet ikke. Jeg er sikker på, at landbruget ikke er afhængigt af de 27 millioner kroner. Det er nogle helt andre tal, der gør en forskel for, hvordan det går i landbruget. Nej, de penge burde blive flyttet tilbage hurtigst muligt.

Lars Jacobsen, Rasi Maskinfabrik, deler holdningen.

- Alt andet ville da være synd. Det er positivt, at der kan ske erhvervsudvikling i lillebitte Hørby i stedet for, at alt skal ske i Aalborg eller Aarhus. Jeg er et levende eksempel på, at man godt kan have industri i en lille by.