Projekter byder udkant-begrebet trods

NORDJYLLAND: De folkeligt baserede lokale aktionsgrupper, LAG-erne, forvalter blot den lille bid af det milliardstore landdistriktsprogram, som er rettet mod aktiviteter udenfor landbrug og fiskeri, men alene i Nordjylland er det siden programmets begyndelse i 2007 blevet til hundredvis af projekter.

Landsdelens LAG-er har indstillet en støtte på samlet 202 millioner kroner til investeringer på samlet 842 millioner kroner, 2015 medregnet. Thy-Mors kan eksemplificere det: 180 projekter blandt 300 ansøgninger i årene 2007-13. 66,4 millioner kroner i tilskud, 23 nye arbejdspladser på nye virksomheder som Thy Windpower i Hurup, Maskinfabrikken Oskars i Bedsted og Marstrup Doors i Øster Jølby, KSM i Karby, Wintex i Thisted og VJ Kabel i Nykøbing.

Dertil kommer alle de mere indirekte virkende initiativer var en motocrossbane med klubhus og ryttergård, et havnehus ved Ejerslev Havn, kulturmødet på Mors, en stribe turist-relaterede projekter som Cold Hawaii i Klitmøller og en hestehotel med shelters for ryttere, en række gårdbutikker, og et VM for H-både.

- Uden LAG-midlerne og jeres enestående indsats havde meget i Thy og på Mors set anderledes ud, erklærede formand Jytte Søndergaard i afrapporteringen.kj.